Dos modelos: Time y Newsweek vs The Economist
Lamentablemente en el ranking de las 28 revistas que más han crecido en EE.UU. -surcando la crisis- no hay mucho espacio para las noticias y la actualidad. Condé Nast acaba de cerrar Portfolio y la situación de Time y Newsweek es especialmente compleja. Esta última ha perdido un 17% de sus páginas y cerca de un millón de suscriptores. Pero más allá del efecto de la crisis en este sector (mucho más pronunciado, incluso si se le compara con la dura situación de los diarios) y la fuerza comercial que hoy tienen los websites de las más importantes publicaciones, destaca el anunció de Newsweek -uno más de los que ha hecho su plana ejecutiva en el último tiempo- de buscar el camino editorial que ha hecho a The Economist una revista consolidada, rentable y creíble (pocos se acuerdan que dos años atrás la publicación inglesa ya advertía que la economía de EE.UU. estaba en riesgo y que Greenspan no lo estaba haciendo tan bien, como el resto del mundo decía). Sin embargo, el siguiente artículo de Vanity Fair describe cuatro razones por lo que es muy difícil que las famosas weekly estadounidenses logren acercarse a la calidad y prestigio del The Economist.
1. They can’t match the snob appealEvery eight years someone writes a well-argued take-down of The Economist. The most popular charge, which James Fallows first articulated in The Washington Post in 1991, is that people just carry the magazine around to look sophisticated. Its readers, Fallows complained, are in thrall to its “smarty-pants English attitudes” and “Oxbridge swagger”. (The next big hit job came from Andrew Sullivan, writing in the New Republic in 1999, followed by a briefer one from Tom Scocca in the New York Observer in 2007). While Fallows and his fellows tend to be too dismissive of the magazine’s merits, they’re right about its snob appeal. All the ingredients are there. It is a relatively recent foreign import with a distinguished pedigree and a significantly higher price than its competitors. It has an inscrutable title (much like another magazine we know and love) that is clearly not designed to appeal to the masses. And ah, those delightful British spellings and expressions! Of course people like to be seen reading it and to tell all their friends how wonderful it is. The Economist is like that exotic coffee that comes from beans that have been eaten and shat out undigested by an Indonesian civet cat, and Time and Newsweek are like Starbucks—millions of people enjoy them, but it’s not a point of pride. Reading The Economist or drinking cat-poop coffee shouldn’t be either, but as the quirky lead sentence of an Economist article might say, “Human beings are peculiar in many ways.”
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